Tranedansen i Hornborgarsjön!

Tranedansen i Hornborgarsjön!

Vårens sikreste tegn er den fantastiske tranedansen i Hornbogarsjön som bare må oppleves en gang i livet. Fra midten av mars til midten av april kommer tusener på tusener og lander her på dette lille våtmarksområdet. Denne ganger var det vår tur å endelig ta turen til dette spektakulære fenomenet som vi har hørt om i så mange år.

Fotograf John Aavitsland

Så da var det bare å pakke alt av kamerautstyr, lade alle batterier, bestille hotell og sette kursen Hornborgarsjön.

Campingplassen på Tranedansen hornborgasjôn

Vi skjønte raskt at vi ikke var alene om å ville se tranedansen på Hornborgasjön og var glad det bare var en torsdag. Parkeringen var full av bobiler med fotografer og fugletittere fra hele verden . Her var det store telelinser og kikkerter som gjaldt og ikke minst varme klær.

dette synet av 27300 traner møtte oss på hornborgasjøn

Dette var synet som møtte oss. Vi måtte gni oss i øynene et par ganger før vi forstod at alle disse prikkene var 27300 traner! Ca 100 000 traner kommer til Norge og Sverige hver vår. En tredjedel av de lander her på Hornborgasjön. Mange traner kommer også hit på høsten på jakt etter føde.

Tranene i hornborgarsjön koser seg i bekken

Eventyret her startet med en spritfabrikk. På slutten av 1800 tallet samlet tranene seg på åkrene Stora Bjurum og Dagsnäs. Der ble det dyrket poteter i store mengder til spritproduksjon.  Poteter er snadder for tranene. Ikke nypoteter, nei fryste søte poteter. Fryste poteter har høyt sukkerinnhold og inneholder veldig mye Energi.

Et skilt forteller oss at vi ikke har lov å bevege oss innenfor stengselet

Et skilt og et gjerde skiller oss og den store tranedansen. Tranene blir voktet vel av utrolig mange frivillige fugleinteresserte og av styret i Länet.

Sangsvanene på Hornbargarsjøn

Dagsnes brenneri ble lagt ned i 1962 og Stora Bjurums i 1971. Da forsvant potetene. I dag fores tranene med korn av Länstyret som forvalter naturreservatet.

En tursti går langs gjerdet på hornborgarsjøn så du kan se på tranedansen med god avstand

Et enormt våtmarksområde er gjerdet inn med piggtråd. Så hit kommer alle fotografene med enorme telelinser for å få gode bilder.

Veien opp til kafeterian på tranedansen

Dette er veien til museet og kafeterian. De selger hjemmelagde kokosboller og skillingsboller som var utrolig gode. Og du får selvfølgelig kjøpt allverdens saker dekorert med dansende svaner.

Nydelig kveldshimmel på hornborgarsjön

Det kan være minusgrader og snø når de første tranene kommer om våren, men de har vekselvarmere i beina. Det nedkjølte blodet fra føttene varmes med varmt blod fra kroppens indre.

Hornborgarsjön har en perfekt dypde for tranene som helst vil stå ute i vannet og sove.

Hornborgarsjön har en perfekt dypde for tranene som helst vil stå ute i vannet og sove.

Når tranene ikke spiser korn , så spiser de forskjellige vekster, insekter og fisk. Sånt finnes det mye av på disse våtmarkene.

Når de ikke spiser korn , så spiser de forskjellige vekster, insekter og fisk. Sånt finnes det mye av på disse våtmarkene.

Hornborgarsjön er full av traner

Sangsvanene trives utrolig godt i tranenes selskap, og de står selvfølgelig alltid mellom fotografene og svanene. Ser nesten ut som de koser seg med all oppmerksomheten.

Alle fotografene står langs gjerde for å fotografere tranedansen

Det viste seg fort at det ikke var noen enkel oppgave å ta bilder av en vakker tranedans. Det ble en trane med tusen bein

Plakater forteller masse om tranedansen

Mye fin informasjon på plakatene, lurt å stoppe opp å lese.

Museet om tranedansen på hornborgarsjön

Og et veldig kult museum! Jeg ante virkelig ingenting om Traner så mye artig å lære her. Traner er spesielle.

fakta om traner

Og litt greie fakta. Det er litt størrelse på disse dyrene her ja.

Tranene telles hver kveld. I skumringen flyr tranene ut i Hornborgasjön for å sove. Ofte flyr de i mindre grupper og det er da de telles av fuglekikkere. Av de 340 000 tranene i hele Europa var det altså 27300 her idag.

Tranene telles hver kveld. I skumringen flyr tranene ut i Hornborgasjön for å sove. Ofte flyr de i mindre grupper og det er da de telles av fuglekikkere.  Av de 340 000 tranene i hele Europa var det altså 27300 her idag.

fotografene står i skumringen og tar bilder av tranene

Her venter de mest tålmodige på at tranene skal fly avgårde til plassen du sover om natten. Men det er ikke slik at alle letter på en gang, de flyr avgårde i veldig små flokker.

tranene flyr i formasjon for å spare på energien

Slik som dette. Så går alle Tranene til ro for natten og lader opp til en ny tranedans imorgen. Å fly slik i plogform sparer faktisk alle fuglene som ligger bak tetfuglen for mye energi.

bobiler om natten hornborgarsjøn

Og her har alle menneskene gått til ro for kvelden, var nok mer slitne de enn fuglene etter en lang dag bak linser av alle slag. Det var ihvertfall helt stille her når vi forlot plassen.

Hotellrom ved hornborgarsjon

Fant dette herlige gamle hotellet. Dette kan det ikke ha blitt gjort noe med siden det ble bygget. Digger sånne flotte rom med gammel tapet og ekstrem høyde under taket.

ny dag i hornborgarsjøen

Da min mann er fotograf så er det ingen fare for at vi ikke får tilbrakt nok tid på et sted. Dette er dag 2 på Hornborgasjön, men det skal dere få slippe å lese om. Eneste jeg kan si var at det blåste veldig mye, det synes godt på vannet.

Fotograf John Aavitsland
Fotograf John Aavitsland
 • Hornborgarsjön ligger 4 timer kjøretur fra Oslo i Vestergötland ved Skara sommarland.
 • De første flokkene kommer allerede i midten av Mars og de er her vanligvis til slutten av April.
 • Vi bestilte ikke noe overnatting på forhånd og det var ikke noe problem. De fleste som er der har bobil.
 • Det er kafè på plassen som selger drikke og litt bakervarer.
 • Ta med et sittunderlag, er mye benker der og kle deg godt, er flotte turområder rundt hele området.
 • Barnevennlig? Ja, fantastisk for ungene å se dette og masse boltreplass i området på utsiden. Var mange barn der og dette var nok en stor opplevelse.
 • Tranedansen i Hornborgarsjön sin egen side finner du her.

Hornborgarsjön finner du her:

Gjerne del innlegget mitt!

10 Replies to “Tranedansen i Hornborgarsjön!”

 1. Kjempeinnformativ artikkel, som vanlig fra deg Yngvill. Og John’s bilder er bare såå bra. Dere to er en super kombinasjon. 😎🤩

  1. Så hyggelig å høre Thor-Steinar! Dere burde virkelig dra dit å oppleve det om dere ikke har vært der ennå. Det er helt fantastisk! Ble veldig krevende å ta tranebilder, de er jo så urolige, så var veldig takknemlig for bildene han kunne bidra med 🙂

  1. Hei, så hyggelig du likte innlegget. Nå er det vel like før det er full fart der igjen. Vi bodde på Skara Stadshotell. Et knallfint hotell som virkelig kan anbefales. Ligger ca 1,5 mil fra sjøen.

 2. Kjempefint, som vanlig. Du er helt enestående til å skrive og fortelle om stedene dere er på. Jeg gleder meg til å lese hver gang. Mange steder jeg har vært, som her på Hornborgasjøen. Men som vanlig vet du mye mer enn meg om stedene. Syntes du skal slutte med oljejobben og heller bare skrive og ta bilder.
  Jeg fortsetter å lese dine skildringer. Hils gubben og Jacob.

  1. Tusen tusen takk Wenche for fantastiske ord! <3 Jeg har ikke vært så aktiv i det siste, det hender jo man lurer litt på meningen med ting man gjør. Men idag har du virkelig gitt meg gløden tilbake! Det kommer veldig godt med nå siden vi faktisk står på farten til å skulle utforske Europa med bobil om noen dager. Så tusen, tusen takk igjen, you made my day <3 Og hilse så masse tilbake! Stor klem fra meg til deg idag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *