Oscarsborg mitt ferieparadis
Oscarsborg er så utrolig mye mer enn bare festningen og vi som er der nesten hver helg, elsker denne øya. Dette er vårt lille paradis. Så bli med en rusletur rundt begge øyene.
Havnekroa ligger ved havna Her får du kjøpt pizza, hamburgere, fish and chips og annen enkel mat som ihvertfall de yngste setter veldig stor pris på. Veldig god pizza og mye godt øl. De har stort sett også glutenfri pizza og hamburgere til de som trenger det.
Havnevakten bor her, så her er det alltid noen som passer på at det er ro i havna. Dette er en veldig god havn å være i med små barn og også for oss voksne, vi storkoser oss her. Vi har verdens beste havnevakter på Oscarsborg, alltid så hyggelig å bli tatt imot og de finner alltid en plass til deg.
Dyrene på Oscarsborg -Vi har noe dyr på Oscarsborg. Sauer, geiter, svaner og alt annet av fugleliv som hekker og stortrives på «Borgen» til stor glede for alle barn og for vegetasjonen på øya.
Øyene – Vi kommer oss over fra Nordre til Søndre Kaholmen over denne flotte brua. De minste båtene kommer fint under brua og ut mot Drøbaksundet.
Fergekaia ligger rett foran oss. Bildet illustrerer hvorfor man ikke skal slippe barn med jolle over til Drøbak, dette er hoved-leden for de største båtene inn til Oslo.
Kaserne-bygget eller Kaserna som vi kaller den. Her er det kaffe og is å få kjøpt. På baksiden her har du et fantastisk Escape room for store og små. Selv ungdommen synes det var råkult. Oppdraget her inne er selvfølgelig om Oscarsborg og Blucher.
Skilting – Du går deg ikke vill på Oscarsborg. Alt er godt skiltet og det er en fantastisk belysning om kvelden her som også bør oppleves.
Overnatting – kan du gjøre på hotellet på Oscarsborg. Her kan du leie rom med panoramautsikt. Vi bodde selv på dette hotellet når en av barna giftet seg i borggården. Veldig mange leier rom til akkurat dette formålet. Det er også mye konferanser og eventer her ute. Lokalene oppe i festningen er fantastiske!
Etter å ha passert redningsskøyta som har base her ute, så kan man velge å vandre denne veien rett opp i Borgen, ta turen gjennom tunnelene, eller gå stien rundt hele på sydspissen av øya. Unngå å gå rundt på utsiden i hekketiden, blir de fuglene forstyrret kan de bli ganske tøffe.
Noen innganger er bedre gjemt enn andre. Hvor fører denne mon tro. Ikke alt er oppe for publikum, men det åpnes stadig nye tunneler under bakken.
Enda en sti opp til Borgen, så disse øyene er ikke unnagjort på en dag.
Øya er full av fine gamle steintrapper. Du finner de overalt. I skogen og på festningen.
En flott samling forskjellige gamle kanoner og ungenes favorittlekeplass. Kvisthaugene skal bort, de er utrolig flinke til å stelle både hager og skogen på øyene og holde alt vedlike.
Hele borgen er selvfølgelig full av disse skyteskårene. Her har det nok vært mange kjedelige vakttimer opp igjennom årene.
Nå er vi lengst syd på Kaholmene. En flott tur rundt og det er gjerne her du møter sauene og geitene, så husk å lukke portene etter deg. Men her hekker også fuglene så vær obs på stupende måker i hekketiden. Samler du på drivved så er dette beste plassen, her kommer alt drivende inn med stormen. Det sies også at denne siden er full av sjeldne blomster etter alle blomsterfrøene som fulgte med sandballasten når de hentet is på Nesoddlandet. Mye av sanden ble dumpet her.
Ja her er det bare å bevege seg innover i mørket. Denne gangen hadde vi med en 5 åring og en 7 åring, de synes dette var utrolig spennende og litt skummelt.
Rart å tenke på all aktivitet som har vært her opp igjennom årene. Mange smårom og dører, så bare å ta seg litt tid her inne. Sommeren 2019 åpnet de flere nye tunneller her.
Ungene kaller dette for fangehullet. Lurer på om det kan ha vært brukt som brønn en gang, den er ganske så dyp.
Våre barn har vokst opp på Oscarsborg. Dette var lekeplassen deres om kvelden. Her løp de rundt og skremte hverandre i mørket. Her har jeg gått mye tur med hundene hvis det har regnet og blåst for mye ute.
Følger du tunnelene oppover så kommer du opp i borggården.
Ikke lett å ta bilde 360 grader men nå er vi oppe i borggården. Dette er hovedinngangen.
Her finner du konferanserommene og de fantastiske lokalene som brukes til brylluper og konfirmasjoner. Her er også hotellrom.
Oppstillingsklokken har nok en historie, kanskje noen som leser her kjenner til den.
Velger du åpningen lengst til venstre her så kommer du inn til museet. Derfra kan du gå videre ut på fremsiden av borgen langs den doble borgveggen.
Festningsmuseet er ikke stort, men fantastisk bra og ungene elsker det. De har vært her utallige ganger.
På dette interaktive kartet kan du se historien om hva som skjedde når Blücher ble senket 9. april 1940 etter å ha blitt truffet av granater og torpedoer fra Borgen og fra Drøbak. Det er imponerende hva barna på 5 og 7 vi hadde med idag forstod av hva som skjedde.
Vraket etter Blücher ligger som kjent fortsatt på havets dyp og er lett å se på ekkoloddet på båten vår. Vil du lese mer om historien så har du en link til forsvarsmuseet her.
Anbefaler å ta en titt opp og rundt. Det er mange skyteskader rundt omkring i borgen både på innsiden og på utsiden ved vollgraven.
Hovedporten og vollgraven. Her har det blitt tatt utrolig mange bryllupsbilder opp igjennom årene.
Denne mannen betydde nok det meste for utfallet av krigen. Det var kommandanten Birger Eriksen som alene måtte ta beslutningen om å skyte med skarpt mot Blücher. En stor helt for Norge.
Kanoner i forsvarsstilling finner vi overalt spesielt til ungenes store glede. Ingenting er så spennende som å få klatre på en ekte kanon.
Flott utsikt mot Drøbak og Vindfangerbukta. I vindfangeren kan du få løftet båten din om det trengs, de er fantastisk flinke.
Mange skjulesteder rundt på øya, gjelder bare å oppdage de.
Denne kan ungene klatre opp på. Til høyre går en stige opp til stien på toppen og til fantastisk utsikt.
Her kan du tusle langs kanten, bare å følge stien. Da solen forsvinner tidlig bak håøya så er dette plassen å nyte solnedgangen.
Fantastisk utsikt sydover. I 1874 ble det bygget en undersjøisk jetè (mur) ca 400 meter utover her. Du ser den tydelig på «stripen i vannet». Muren består av 1 tonn tunge steinblokker og de brukte 4 år på å bygge den. Ved klart vann og ved lavvann kan man visstnok se muren . Hensikten var å stoppe store skip fra å kjøre inn. Åpningene på begge sider er godt merket, likevel er det mange som går på her.
Oscarsborg festning sett fra sydsiden.
Oppstillingsplassen – her har Garden en fantastisk forestilling hvert år. Den anbefales på det sterkeste å se, en stor opplevelse.
Her var det både kafè og utstilling før. Nå er alt stengt og de driver med full restaurering. Spennende å se om det kommer noe her igjen.
En vakker trapp som leder opp til borgens øverste topp og flaggstang.
Fergen – For å komme til Oscarsborg så kan du enten bruke egen båt eller ta fergen inn fra Sundbrygga eller Sentrum av Drøbak. Obs på at ikke alle avganger går til sentrum tilbake. Følg skilter til parkering når du kjører til Drøbak. Turen inn til Sentrum tar ca 15 min. men en fin tur. I Drøbak er det pol, matbutikk, gallerier, restauranter og andre små koselige butikker og torg.
Her fant vi noen geiter som forsøkte å finne litt skygge i varmen. Husk å lukke porten etter deg så de ikke forsvinner over hele øya.
Veldig søte, men er så tidlig på sesongen at de er litt sky ennå. Det går seg nok til etterhvert når noen hundre barnehender har klappet de. Geiter er generelt veldig glad i folk og de holder vegetasjonen på øya nede.
Ingen vakt i havna lengre, men kjekt å låne vaktbua når det regner og står her og venter på fergen.
Båthavna er fantastisk! Havnevaktene stabler godt og det finnes alltid en plass. De største ligger longside, resten ligger på bøye. så bøyekrok er kjekt å ha med. Det er enkel innseiling, ingen grunner. Siden dette er motsatt side av kystleden er det gull å ha unger med joller og andre leketøy her. Det er 5 knop forbi her!
En fantastisk deilig dag. Kan ikke huske sist vi hadde så varme sommerdager. Ingen grunn til å forlate indre Oslofjord denne sommeren.
Her på «Charlie-brygga», en brygge oppkalt etter verdens frekkeste måke som har bodd her siden gjestehavna åpnet for veldig mange år siden, ligger vår Nikita og skinner omkapp med solen.
Rett bak båthavna ligger denne barnevennlige stranden. Her er det plattinger å sitte på og det er badeflåte. En flott strand også for de minste
Noen som vet hva slags tresort dette er? Øya er full av rare trær og blomster etter frøene som kom inn med sanden fra Europa.
Fortsett forbi badestranda, nå går vi en tur på Nordre Kaholmen. Til venstre er det selvfølgelig håøya som ruver over oss. Følg med litt i luften, havørna holder til der ute og tar seg en tur av og til.
Mange tomme bygninger er det rundt på øya. Men det drives stadig med restaurering og alltid spennende med hva som kommer.
Nam, på øya finner vi både moreller, epler, sopp og markjordbær.
Verdens vakreste lille sandstrand og verdens fineste badeplass. Mitt lille paradis på denne øya.
Som dere ser av skiltet så var dette badehuset kun forbeholdt kommandanten på Oscarsborg festning. Og ja det er veldig kort vei til bunnen så hopping og stuping er ikke å anbefale. Badehuset kan nå brukes av alle som skiftestue.
Og solnedgangene her er bare magiske! Ta med en flaske vin og noe godt i kurven og nyt utsikten og solnedgangen.
Etter en rask dukkert tar vi turen videre og innover i skogen. Har aldri møtt på hverken hoggorm eller andre kryp her så er litt sløv med skotøyet på disse turene. Har aldri opplevd flått på hverken oss eller hundene her eller.
Stien går langs sjøen, så mye fin utsikt alle veier.
Slitne trapper i stein finner vi flere steder på turen.
Ikke noe for rullestoler det stykket her, men godt lagt til rette for oss andre.
Kyststidyll!
Ikke alt har overlevd tidens tann, bare ruinene igjen.
Følger man stien til høyre her, kommer man opp til en lekeplass i skogen. Vi følger til venstre mot fyret.
Ta til venstre her ut og følg stien. Her kan du finne masse gode markjordbær og ingen har vært der før deg da.
Bunkerser finner vi flere steder, det var vaktposter overalt.
Vet ikke hva dette er, men gjetter at det har noe med en radar å gjøre som ikke er der lengre. Et fint sted for pause.
En av mine yndlingsplasser, fyret. Fint å sitte her nede og se utover sjøen og Drøbak.
Et nydelig lite hus. Noe av det deiligste her på øya er at det finnes ikke gjerder. Du kan gå igjennom hagene og du kan forsiktig plukke epler av trærne. Hele øya er åpen for allmennheten.
Torpedorommet ligger her inne i fjellet. Står en stor torpedo på utsiden, men den ble dessverre ikke med på bildet. Vi forsetter veien her mot havna og tar stien opp i blomsterengene til venstre, nå skal vi til kommandant-boligen.
Kommandanten bodde staselig her. Det er i ettertid bygget på huset på baksiden og der er en flott fotoutstilling som du må få med deg.
Dette er en av de vakreste hagene på borgen men den bærer nå sterkt preg av varmen og tørken.
Raskeste vei ned til havna er denne veien.
Svanene kommer på besøk hver dag. Her med alle tre herlige nøstene.
Roen senker seg over båthavna. Det eneste du kan høre er folk som prater og hygger seg eller kanskje spiller litt gitar.
Denne gjengen sover tungt. Jeg snek meg ganske så nære, men de lettet ikke på hodet engang.
Mens alle går til ro, flyter hav og himmel sammen og blir til ett og det blir umulig å gå å legge seg. Dette må bare nytes langt inn i de sene nattetimer. God natt Oscarsborg, mitt lille paradis.
Til båtfolket: Trenger du noe til båten din så er det bare en kjapp jolletur over til Båtpleiebutikken i Vindfangerbukta. Superkoselig havn hvor du kan kjøpe båtpleieprodukter, snacks og få gratis kaffe. Om du ikke har jolle så kan du ta fergen over.
Visste du at Oscarsborg er like vakker og stemningsfull om vinteren. Ta en titt inn på en av våre vinterturer ut til øya «Vinterstemning på Oscarsborg»
6 Replies to “Oscarsborg mitt ferieparadis”
Flott beskrivelse av en nydelig plass?
Åh! så utrolig hyggelig å høre Jan Willy 🙂
Herlige bilder og beskrivelse. Oskarsbor er virkelig en perle!
Tusen takk skal du ha, veldig hyggelig med sånne tilbakemeldinger 🙂
Veldig fin omvisning på Oscarsborg og fine bilder. Har vært der blant annet med klasser da jeg var lærer. For lyst til nye turer.
Så artig å høre og tusen takk Nanny! vi storkoser oss her. Nå er det herlig badevann så er mye bading om dagen. Mange fine turer rundt øya og nå venter vi på at morellene skal bli modne her.