Norges vakreste klipper – Mærrapanna i Østfold.
Drømmer du om klipper og svaberg og late sommerdager, eller kanskje du ta med din kjære på verdens mest romantiske plass og diske opp med mat, god vin og en praktfull solnedgang. Da må du dra til Mærrapanna!
Etter å ha parkert bilen på en stor flott parkering tusler jeg 600 meter ned mot sjøen på en fin grusvei. Klippene langs veien forteller oss allerede her at vi er på rett vei til noe helt spesielt. Mærrapanna er et fantastisk naturreservat og friområde med sannsynligvis Norges lengste svabergområde.
Hit elsker barna å dra. Et nydelig område med med lekeapparater og sandstrand gjør dette til et lite eldorado for de små. Her er det også fellesgriller og toaletter. For deg som er interessert i sjeldne planter så finnes det mange av de såkalte «ballastplantene» her. Ballastplanter var frø som fulgte med ballastsanden skipene hadde med seg.
De litt større barna kan man ta med utover Mærrapanna på klippevandring. Her kan man leke fjellklatrer og teste sine balanseferdigheter. Sunt for både unge og gamle.
Det fineste er å følge svabergene lengst nede mot sjøen. De som vil ha en enklere tur kan følge stien på toppen av fjellene. Steinene er flotte å balansere på og en god mulighet til å slite ut ungene litt. De ligger stødig i fjæra og det er ikke glatt noen steder.
En stor vakker targa har allerede startet båtsesongen og er ute å lufter seg litt.
Her er Svaberg og klipper så langt øyet kan se. Solen steker denne varme dagen i April og jeg har egentlig mest lyst til å bare synke ned i en grop i fjellet og bare kjenne på gleden over den tidlige sommervarmen.
Overalt sitter folk å koser seg. Noen griller, noen bare slapper av. Her er det plass nok til at alle kan finne seg sin egen lille klippehylle.
Granitten har en nydelig farge og utsikten utover havet er praktfull hele veien der man går.
Det er et yrende liv på sjøen og ungdommene kjører om kapp med skjærgårdsbåtene.
Her ytterst på Mærrapanna er det kjempeflott! Turen ut hit er akkurat passe for barna og belønningen er klatring på den store steinen.
Mange har med seg fiskestanga, for er er flott å fiske fra svabergene.
Ungene står i kø for å få klatre på denne steinen. Den ser ut som noen bare har kastet den midt ute på halvøya.
Turens mål er nådd. Her ute på tuppen har jeg utsikt til Struten, Søsterøyene, Rauer og Missingene. Her har vi passert med båt utallige ganger, så veldig rart å se det fra denne retningen.
Jo lavere solen går ned jo vakrere blir fargen og gløden i granitten.
På innsiden av Mærrapanne, på Tjeldholmen er det en flott uthavnsplass og på Gjetøya er det en liten gjestehavn.
Jeg velger meg stien tilbake, bare for å ha prøvd den også.
Vakkert på toppen av fjellene og snart blir det grønt og fint overalt her.
En rot kan også bli vakker når den står og blir polert i vær og vind år ut og år inn. Noen savner noen og har laget en fin liten minnelund ved rota.
Hele turen er bare på 2-3 km tilsammen. Resten av dagen nytes derfor i en av gropene med en fantastisk utsikt til solnedgangen. Har du masse mer energi så gå turen til Hankø som tar ca en time. Kyststien følger da den veien du kom inn tilbake og langs sjøen til Viker og Hankø. Kyststikartet viser deg kyststien hele veien.
Her er flere forslag til turer i vakre Østfold