Magisk tåketur på Jeløya – Kyststien Tronsvikstranda til Galleri F15.
Tåkemorgen – Hva gjør man når man våkner en søndag morgen og drømmer om snø og nypreppede løyper, men det eneste du ser på utsiden av vinduet er speilblank holke og tett tåke. Jo, du har to valg. Enten dra dyna godt over hode, eller bestemme deg for å trosse været.
Tronvikstranda – Jeg valgte heldigvis det siste og fikk en helt magisk tur i tåkehavet på vakre Jeløya. Turen i dag skal gå i Søndre Jeløy landskapsvernområde som ligger på den sørvestre del av Jeløya. For å komme til Tronsvikstranda kjører du først gjennom Moss, ut til Jeløya og setter navigeringen på Tronsvikstranda. Der vil du finne en stor parkering.
Sjekta båtforening – Den kyststien jeg skal gå i dag er fantastisk, den følger sjøen det aller meste av turen. Ikke alle kyststier gjør det.
Alle rusene og båtene her vitner om et svært aktivt fiskemiljø her på Jeløya. Hummersesongen er over men krabbe kan man fiske hele året.
Torpedostasjonen – Tronvik Torpedoinnskytningsstasjon ble etablert i 1916. Anlegget var frem til 1980 underlagt daværende hovedbase for marinen på på Karljohansvern i Horten. Hadde det vært klarvær så hadde vi sett over til festningen herfra. Stedet er nå i privat eie så stien den fortsetter på baksiden.
Søndre Jeløy landskapsvernområde – Vi fortsetter nå videre langs kysten i det aller helligste, Søndre Jeløy landskapsverneområde. Hele området er et herregårdslandskap med store hovedhus, alléer, hageanlegg og steingjerder, fredet skog og en praktfull kystlinje med mange flotte strender.
Gullholmsundet – Idag holdt jeg på å la kamera bli igjen hjemme, lite visste jeg om at jeg skulle fylle brikken med så mange magiske tåkebilder. Tåkeluren fra båtene går konstant hele tiden for å varsle hverandre.
Oslofjorden – Dette er et praktfullt sted å gå om sommeren. En nydelig kyststi under løvdekt tak, praktfull utsikt til Gullholmen fyr og Horten på andre siden. Mulighet for herlig havsbad hele veien.
De vakre eikene som sikkert er flere hundre år gamle lager en trolsk stemning her jeg vandrer mellom det vakre beitelandskapet på den ene siden og havet og tåka på den andre siden.
Hesteberget – Her ute på Hesteberget står det fortsatt rester etter en kanonstilling fra 1921. Den ble laget for en luftvernskanon som skulle forsvare mot luftballonger og luftskip. Hesteberget er en veldig populær fiskeplass for kastesluk så hit kan man ta med seg fiskestanga.
En nydelig liten og litt trolsk bukt i denne tåka. Man kan få litt frysninger på ryggen her.
Det er faktisk litt vanskelig å orientere seg i tett tåke. Er det stranden til Jeløy radio hotell?
Det suser i sivet – litt isete underlag noen steder, men så utrolig flott på denne stien med himmelhøyt siv på begge sider.
Tømmerfløtehistorie – Dette er nok staker som står igjen fra tømmerfløtetiden. Stakene fungerte som gjerder i sjøen hvor man samlet sammen tømmeret.
I Norge kartlegger man alle hule eiketrær. Huleeikene kan være bosted for opptil 1500 innsekter, sopp og lav og er utrolig viktig for det biologiske mangfoldet.
Januar kan også by på vakre farger.
Etterhvert beveger vi oss litt inn i en vakker skog men vi ser fortsatt sjøen hele tiden på vår høyre side.
Stormene som har herjet voldsomt i det siste og mange trær har gitt etter og rotveltet. Husk at rotvelt-trær ligger i spenn så greit å holde litt avstand.
Disse steingjerdene er det mange av på Jeløya og denne gamle «rødstua» er praktfull med vakkert mosegrodd tak.
Vi vandrer videre i kulturlandskap med det flotteste hestegjerde jeg har sett noen gang på vår venstre side og et vakkert steingjerde på den andre siden.
Nå skal vi spasere igjennom et typisk vernet skogområde hvor trærne får leve sitt eget liv. Det eneste som ryddes er det som krysser stien, alt det andre får ligge i fred til glede for mange kryp i skogen.
Vrakbukta – Her ligger det faktisk to vrak. Skutenes navn var Helios og Pallas. Barken Pallas var på reise fra Leith i Skottland til Kristiania med en last av 830 tonn kull. Det var kraftig uvær og sterk snødrev. Den 18 november 1919 klokken fire om natten gikk Pallas på grunn på Sauetogrunna. Vraket ligger på 15-20 meter. Riggen Helios forlist natt til 30 desember i 1896. Riggen ligger på bare 3-4 meters dybde. Heldigvis druknet ingen i noen av forlistene.
Nå går vi inn i krattskogen et lite stykke og terrenget blir mer ulendt. Skal du gå hele runden bør du være normalt stødig på beina. barnevogn egner seg ikke på denne turen, men en bæresele er helt greit.
Stalsberget tidligere kalt Stallene– Her gikk ribbungene i land da de flyktet fra Kong Håkon Håkonsson sommeren 1221. Ribbungene var et opprørsparti i Norge i borgerkrigstiden. Her ute ligger det flere skipsvrak i sjøen.
Så kommer det mest krevende partiet, men med litt forsiktighet så kommer vi oss greit over det vakre, men litt glatte partiet med de mosekledde steinene. klatreturen avsluttes med å klatre over kanten på noe som så ut som et krater.
Bredebukta – Omsider kommer vi frem til Bredebukta. Dette er stranden nedenfor Alby og Galleri F15. Her kryr det alltid av folk på tur, folk som griller og badende om sommeren. En nydelig strand hvor alt er tilrettelagt for en fin dag på en strand med panoramautsikt til Oslofjorden og mange fine bålplasser.
Akkurat nå bærer hele stranden preg av en vinter med mange heftige stormer. Tang, stein og sand ligger i et eneste kaos der bølgene har dratt med seg havbunnen på sin vei.
Fra Bredebukta tusler vi rett opp mot Alby Gård. De nakne trærne med alt løvet på bakken minner oss på at dette er en praktfull sti når høsten kommer med alle sine farger.
Alby gård – Hele området her er et typisk Jeløya herregårdslandskap med gamle bygninger, alléer, hageanlegg, beiter og steingjerder.
Du trenger ikke gå kyststien for å besøke Alby gård. Her er det en stor parkering og praktfulle turområder hele året.
Hele Jeløya har enorme beiteområder til glede for dyrene som har store områder å bevege seg på.
Alby Gård – Jeløya har en spesiell historie. På 1700 og 1800 tallet kjøpte rike byborgere gårdsbruk på Jeløya og omskapte disse til staselige herregårder. Gårdene var i starten bare landsteder, men etter hvert ble gårdene også satt i drift. De samme menneskene var svært bereiste og tok med seg mye inspirasjon hjem til Jeløya. Etter hvert ble det leid inn både arkitekter og hageeksperter som laget de vakreste hus, hager og allèer.
F15 og Alby Kafè – Så kommer vi til dagens høydepunkt, galleribesøk og lunsj på Alby Kafè. Her får du rykende fersk hvetebakst som kanelboller og vaniljeboller og gå ikke glipp av den berømte Albykringla. Galleri F 15 er et kunstgalleri for formidling av samtidskunst på Jeløya i Moss. Institusjonen ble opprettet av Lars Brandstrup i 1966, som det første galleriet av sitt slag. For nesten 50 år siden hadde vi selv en minneutstilling her for min morfar Harald Dal, og med en far som var kunstmaler har vi tilbragt utallige søndager på dette galleriet.
Januardagene er korte og snart faller mørke på, det er på tide å krysse tvers over Jeløya, tilbake til bilen. En tur på ca 2 km. . Så fort du har vandret langs den vakre allèen ut fra Alby, tar du stien som går på innsiden av steingjerdet. Denne følger du til du krysser veien mot Tronvikstranda. Deretter går du inn Marineveien. Google map lurt siste strekket.