Lista – barnas ferieparadis
Her mellom vakre sandklinter finner du de mest fantastiske sandstrender og irisblått hav. Her er et yrende liv av kuer som rauter, hester som vrinsker og haner som galer. Her er det trygge sykkelløyper og akkurat passe toppturer for korte løpende barneføtter. Lista er uten tvil førstevalget når vi skal ha med barnebarna på tur på Sørlandskysten. Vi har laget en reisebeskrivelse for både deg som gjerne vil planlegge en tur dit og for deg som vil være med oss i bilder.
Mange har hørt om Amerikanske Lista, men Lista er så uendelig mye mer enn det. Så bli med en tur rundt på hele den store halvøya og se om du en plass du har lyst til å reise til neste gang du skal på Sørlandskysten. Lista er en flat moreneslette i havgapet like vest for Norges sydpiss. Her er Marehalmkledde sandyner, store landbruksområder og våtmarker, helt ulikt alt annet i Norge.
Borhaug – Denne gangen har vi med bobil, men her er det fantastisk å telte og det er flere overnattingsmuligheter. Vår tur starter her på brygga på Borhaug eller Vestbygda som den kalles, hvor vi kunne stå med bobilen. Borhaug er et perfekt utgangspunkt for turer i området.
Fiske, losing og båtbygging den viktigste næringen her på Borhaug. Det var også her den kjente Listabåten ble utviklet. Fra 1830 gav den arbeidsplasser til skipstømrere, smeder og seilmakere. Ta deg en tur rundt og se de nydelige hagene.
Vita Velo – er navnet på Listas stolthet, sykkelruta fra Farsund til Varnes fyr. Hele sykkelruten er 29 km lang. Idag skal vi sykle deler av denne med elsykkelen for å vise dere mest mulig av Lista. Vi følger ruta fra Borhaug via fyret til Snekkestø. For de som vil ha lengre tur, så få med dere Nordberg Fort og helleristningene på Penne.
Lista fyr – Jeg starter turen på Lista fyr. Dette fyret bestod tidligere av tre fyrtårn, men kun ett står igjen i dag. Fyrtårnet er bygget i hugget granitt og er 34 meter høyt. Det hurtigblinkende linseapparatet er fortsatt i drift. Fra 1853 til 1874 stod det tre fyrtårn av denne typen på stasjonen. Her kan du overnatte og vil du vite mer om lista så sjekk ut vårt fyr til fyr innlegg her!
Verevågen – er en nydelig plass hvor du finner en av de eldste havnene på Lista. De vakre sjøbodene ligger på rekke og rad i denne havna som var svært viktig for lokale og tilreisende fiskere. Den fungerte også som nødhavn når det blåste opp til storm, og den ble derfor flittig brukt av losen. Her finner du også rester etter en liten flystripe tyskerne bygget under 2. verdenskrig.
Stavestø – Jeg sykler videre og tar av ned mot Stavestø. Det er fantastisk å sykle på disse grusveiene nesten helt uten biler. Her kan du trygt ta med ungene på sykkeltur.
Overalt på Lista og Jæren finner du fantastiske steingjerder. De eldste steingjerdene er helt tilbake fra eldre jernalder. Steingjerdene blir til når man rydder innmarka for stein. Steingjerdene fungerer som gjerder mellom beitene til dyra og dyrkede jorder.
Kjølleberg – For å komme ned til Jøllestø må man sykle gjennom gården Jølleberg. Langhusene er veldig karakteristisk på Lista og på Jæren. I den ene delen bodde folk og i den andre delen bodde husdyrene. All varmen fra dyrene kom til nytte for menneskene og man sparte materialer med å bygge dette sammen. Hvordan lukten var, kan man lettere forestille seg.
Jøllestø – Bryggehuset på Jøllestø er et nydelig gammelt bryggehus. Bryggehuset var en del av gjestgiveriet og skysskafferiet som ble bygget på Jøllestø i 1803. Det var i bruk frem til midten av 1800 tallet og er nå blitt fantastisk restaurert til glede for alle i nærmiljøet her.
Jøllestø havn – Denne havna har tilhørt et større bosettningsfelt. Her har de gravd ut ni hustufter fra jernalderen. Tuftene er omgitt av ca 350 gravhauger og på gården Penne (merket dit) finner du et helleristningsfelt. Steinformasjonene her er helt spesielle.
Herfra sykler jeg grusveien videre mot Snekkestø. Vet ikke om dette er drømmen om et tre full av røde epler, men det som er sikkert er at Lista er full av kreative sjeler.
Det er ubeskrivelig vakkert her og så utrolig deilig med disse lange grusveiene hvor man sjeldent møter biler. Helt herlig å sykle med barn her.
Vi sender jeg en varm tanke til nydelig lammestek fra disse dyrene som har levd et fantastisk liv her i sjøkanten og det er jo så gøy med alle disse dyrene langs veien om man har med barn.
Lista og krigen – Er interessert i historien fra 2 verdenskrig så finner du mange spor etter det her på Lista. Anbefaler en tur opp til Nordberg Fort hvor man finner en av de få bevarte tyske kystfort i sin opprinnelige form.
Snekkestø – Et nydelig gammelt naust kunne sikkert fortalt oss en lang historie om alle stormene her ute ved havet.
Vondestien – er en middels vanskelig turløype som går herfra til Udal på Vest-Lista. Denne stien er over 200 år gammel og var i gamle dager eneste vei til skole og samfunnet ellers for beboerne i Udal. Det har vært to dødsfall langs Vondestien. I 1993 ble en ung kvinne tatt av brottsjø og i 1877 falt en tjenestejente i sjøen og druknet. Stien går i ulendt terreng og skumle partier er sikret med vakker smijernsrekkverk. Utsikten er fantastisk!
Bispen – Ny dag og vi fortsetter turen på andre siden av Borhaug. Første strand finner du i Borhaug. Her er det en flott restaurant du kan nyte et bedre måltid mens du følger med på ungene som leker på stranden.
På lista finner du ingen forbudsskilt, bare påminnelser om å trekke pusten ned i magen og ta livet helt med ro. Ikke rart man blir forelsket i denne halvøya.
Bausje – Nå ligger strendene som perler på en snor bortover og man kan velge om du vil sykle eller følge kyststien som går langs alle strendene. Siden vi har med sykkel så blir det en fin kombinasjon. Ta med deg laderen om du har elsykkel, det er nemlig muligheter for lading på et par av strendene.
Fuglevika – er et eldorado for fugletittere hele året. Her kan du få oppleve ender, dykkere, vadefugler, måker, piplerker og mange andre fuglearter. Her har du også fin utsikt over til Rauna hvor du finner Norges største sildemåkekoloni.
Nesheimsanden og Kviljosanden – er de to neste strendene vi kommer til. Det varmeste vannet her på Lista får du når det kommer til August-måned. Før det så er det veldig friskt.
Nesheim – Her er det et helt spesielt og vakkert landskap med sandstrender, rullesteinstrender, svaberg, sandyner, kystlyngheier og vakre innsjøer.
Hanangervatnet – På min vei videre må jeg sykle langs veien et stykke og passerer nydelige Hanangervatnet som ligger bare 2 meter over havet.
Havika fuglefredningsområde – Sandynelandskapet på Lista er helt spesielt, det finnes bare to slike landskapsformer i Norge. Visste du at på Lista så er lyset så spesielt at fotografer fra hele verden kommer hit for å ta bilder. Denne installasjonen kalles «lyset på Lista» og herfra kan du nyte lyset og fuglelivet i all slags vær.
Havika – Sanddynene her er så spesielle at de er internasjonalt beskyttet etter RAMSAR-konvesjonen. Dette er en internasjonal avtale for bevaring og bærekraftig bruk av våtmarker. Formålet er å begrense tap av våtmarker og bremse det økende presset på våtmarksområder.
På Havika kan du velge strand etter sol og vindretning. Dette er flotte Tarevika.
Skipshaugsanden ligger på andre siden, bare et steinkast unna.
Går du ytterst på tungen kommer du opp på toppen av Måkefjellet som gir deg praktfull utsikt ut over havet.
Ramsar-avtalen betyr et ekstra stort internasjonalt forvaltningsansvar for strendene. Skader eller ødeleggelser i disse områdene kan gi betydelig skade på fuglearter som har sine leveområder i andre land. Området er nemlig en svært viktig hvileplass for tusenvis av vadefugler på trekk fra Russland, Nord-Amerika og de arktiske øyer.
Brått kommer havtåka og legger seg som et tykt teppe over hele Lista, snart ser jeg ikke noe annet enn plassen jeg sitter på. Vakkert og litt skummelt på en gang.
Selv for en skolert agronom var det litt skummelt å møte selveste stor-oksen på beite. Men han virket altfor lat til å gidde å bry seg med at jeg snek meg på kyststien gjennom beitet.
Gresseheiene her er er bare helt fantastisk vakre. Heldige de dyrene som får beite her.
Haugestrand – Praktfull utsikt fra Haugestrand småbåthavn over til Husebysanden.
Husebysanden – Lista har et av Norges to største sammenhengende sanddynelandskap så man trenger ikke reise til Danmark for å nyte herlige klinter.
Fantastisk å vandre oppå sanddynene langs Husebysanden.
Einarsnes – er den neste stranden jeg kommer til. Her er de vakreste Kystlyngheier og en sandstrand som straks tar deg med til Skagen.
Einarsnes er et eldorado for folk som er på jakt etter sjeldne planter, insekter og fugler. Om vinteren kan du se fuglearter som horndykker, svartand og havelle her, om sommeren er det fullt av skarv.
Det myldrer av stier på Einarsnes, de går i alle retninger.
Så da ble det en liten avstikker på kyststien opp til toppen av Einarsneset.
Disse trappene er helt supre! Da slipper man bekymre seg for at noen glemmer å lukke porten.
Turen fortsetter nå videre innover i denne vakre skogen velpleide skogen hvor vi møter både barn og voksne med barnevogner og sykler.
Og på veien passerer vi flere kyststier.
Verevågen og Lomsesanden Camping- er siste stopp på den uendelige rekken av sandstrender. En helt nydelig bukt bare noen få skritt fra campingplassen.
Her er det et paradis for både voksne og barn. Vi tok en natt her med bobilen, men hadde egentlig mest lyst til å låne en av glampingteltene og fyre opp bål i en av bålpannene på utsiden. Det ble bålpannefyring utenfor bobilen i stedet.
Farsund – måtte selvfølgelig også besøkes. En liten hvit vakker havneby med en lang historie.
Det mest fascinerende er dette huset «Husan», kalt «Agders perle og sørlandets pryd». Huset ble bygget i 1802 av Jochum Brinch Lund til hans to sønner Gabriel og Ebbe. Det ble restaurert i 1915 av Skipsreder Jens G.F. Lund og har hele 70 rom. Etter tyskernes herjinger ble det sterkt ødelagt av brann i 1940. Kommunen kjøpte huet i 1946 og gjenreiste en kopi av huset men da i brannsikker versjon. Dermed ble det oppført i betong.
Midt i byen finner du den vakre byparken, byens stolthet. Her er benker, fontener, steintrapper og en fantastisk blomsterprakt.
Husene på brygga ble etter bybrannen i 1901 bygget i vakker jugendstil og er en helt unik samling hus. I Farsund har du god tid til å ta «bryggeslengen» som det heter her.
Det er utrolig koselig å tusle rundt i bedagelig tempo og titte innom de små butikkene i gågata og de skiller seg ut fra andre småbyer med at det er gratis parkering overalt.
Vanse og det amerikanske Lista – Vi kom til Lista i en Amerikansk bobil og hadde et øyeblikk glemt at ingen er så glad i Amerika og har så sterk utvandringshistorie som her på Lista. Døgnet rundt passerte det biler sakte forbi som rullet ned bilvinduet og knipset med mobilen. Vi følte oss veldig velkomne her. Norges første amerikanske adresse finner du på Lista. Brooklyn Street og street 8. Hvert år arrangeres det «American Festival» i Vanse.
Trunken departement Store – har en lang historie, mye lengre enn sin egen som startet i disse lokalene i 2004. Lista har en litt spesiell utvandringshistorie, de fleste kom nemlig tilbake igjen over atlanteren. I kofferten/trunken hadde de med seg minner og ting tilbake fra tiden i Amerika. Vareutvalget i denne butikken skal gjenspeile dette med ting, følelser, smak og lukt. Butikken finner du midt på Brooklyn Square og tvers over gaten ligger Larsens Bakery som serverer ekte amerikanske pannekaker.
Ruteforslag på Lista
Dette er krem-listen over plasser du må få med deg på Lista. Du kan komme til alle stedene med bil, sykkel eller ved å gå kyststien. Jeg vil sterkt anbefale det siste på strandsiden. Det går også en kyststi fra Lista fyr og nordover. Ta gjerne med deg telt eller hengekøye, her er så mange flotte steder å tilbringe natten. I tillegg bør Nordberg Fort og Loshavn besøkes. Vi tar det neste gang vi kommer til Lista, for vi skal tilbake hit ja.
16 Replies to “Lista – barnas ferieparadis”
Jeg er helt begeistret, tusen takk for bildene og beskrivelsene. Vi kommer hvert år, for 25 år siden, til Lista og vi elsker hav, landskap og menneskene.
Siste år fikk vi ikke lov til å komme fra Tyskland men dette år håper vi inderlig, at vi kan besøke alle stedene, du beskrev. Hjertelig hilsen fra Tyskland!
Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! Og så fantastisk at dere kommer til Norge hvert år. Norge har så mange flotte steder, det tar et helt liv å oppleve alt sammen.
Det er en feil på navn på stranden på Borhaug. Dette er ikke Nordhasselvika (eller Bausje på lokal språk). Nordhasselvika er den store stranden man først kommer til, mens den lille stranden som er avbildet i dette innlegget heter Bispen, og er lokalisert på Tjørve. En aldeles nydelig liten strand perle midt i bygda som har mange glade badegjester på varme sommer dager og ivrige vindsurfere når vinden står rett inn.
Ja vi hadde rotet litt med strendene, dere har jo så utrolig mange! En lokal bekjent hjalp oss, så nå håper jeg det meste er korrekt. Vi må ta en ny tur på de strendene og få bilde av de alle og i riktig rekkefølge 😉 Fikk da lagt inn det lokale navnet Bispen og den var helt nydelig ja.
Veldig flott Yngvill.
Du har presentert Lista for mange på en flott måte med både bilder og tekst.
Lista har alt, og nå har den mye mer for mange etter din flotte presentasjon.
For meg og mine fotovenner så byr Lista på mange flotte fotomotiver i spennende og varierende lys fra morgen til kveld, sommer som vinter.
Håper du kommer til Lista igjen, for her er enda flere perler med historie og fine fotomotiver 🙂
Så utrolig hyggelig å høre Reidar. Vi har forelsket oss i denne vakre plassen så vi må jo tilbake. Jeg håper at mitt innlegg kan bidra til at enda flere setter av veldig god tid når de reiser til Lista, for dette må jo være noe av det vakreste som finnes i Norge. Jeg bare gleder meg til å komme tilbake og jeg har en mann som ikke er ferdig med å fotografere der. Vet det er masse mer å oppleve der.
Dere har glemt flyplassen og det innholdsrike museet. Kontakt Nils Otto Eriksen for omvisning. Nordberg fort. Kontakt Janet Seppola. Det er sikkert mye mer som vil interessere turistene. Farsund skjærgård har mye å by på.
Ikke glemt, men ikke rukket 🙂 Vi må tilbake og få med oss de tingene du nevner. Har vært litt vanskelig med å få oppsøkt museer under pandemien, men skal skrive ned alt til neste besøk. Tusen takk for veldig bra tips.
Velkommen tilbake. Det er så mange kreative på Muset på Lista flyplass og Nordberg fort. Viktig å få med i en så flott presentasjon som dere har laget av Lista.??♀️
Ja jeg begynner å forstå at jeg må tilbake og få med «alt»! jeg var virkelig ikke klar over at det er så mye der. Tar imot tips over steder jeg ikke har vært ennå med stor takknemlighet, så skal vi snart ta turen tilbake.
Flott beskrevet. En liten feil. Det heter Kjølleberg ( opprinnelig Kylleberg) like før du kommer til Jølle. Jølleberg står det i bloggen. Ros for mange detaljer.
Tusen takk for veldig hyggelig tilbakemelding, det var veldig mange detaljer å sette seg inn i 🙂 Veldig bra du så det med navnet, det skal vi få rettet med en gang.
Nydelige bilder og tekst fra vakre Lista som vi er sa glade i. Din mann har masse slekt her, så ta gjerne kontakt neste gang dere kommer ? Velkommen tilbake ?
Tusen takk først for fantastisk tilbakemelding. Og så gøy å høre fra en Aavitsland. Du får sjekke ut bildene hans på Facebook eller søke de opp på nett. Han er veldig klar over at det skal være slekt på Lista, men vi har ikke klart å finne noen ennå, så dette blir han veldig glad for å høre. Vi skal absolutt tilbake, dette har blitt min favoritt på Sørlandet og vi skal absolutt ta kontakt. Om du er på Facebook så ta gjerne kontakt med han der. Han har også et mobilnummer 90792344.
Tusen takk for alle de fine bildene. Veldig inspirerende. Lista er fantastisk
Tusen takk! veldig hyggelig å høre 🙂