Handelsgården Sandtorgholmen – en perle i Harstad

Handelsgården Sandtorgholmen – en perle i Harstad

På vei til Finnmark med bobilen, fant vi denne idylliske eldgamle plassen, midt mellom E10 og Tjeldsundet. En rask stopp ble til to døgn og vi skulle gjerne tilbrakt flere dager her med bobilen. Vi fikk en nesten kongelig mottagelse og vertskapet fikk oss til å føle oss hjemme med en gang.

Sandtorgholmen er et veldig gammelt handelsted. Det finnes nedskrevet en navnliste over de som bodde på denne gården allerede i 1321 og senere i 1557. På 1800 tallet bestod gården av 27 hus og hadde 28 fastboende så det var ingen liten gård. Det eldste bygget på Sandtorgholmen er stabburet (Brudesuiten). Fra 1750 og utover opplevde gården hele 3 branner. Det var kun Stabburet som stod igjennom alle brannene og er derfor det eldste bygget her. Alle de andre byggene er satt opp etter 1906. Et gammelt sagn sier at stabburet en gang ble håndspålagt av en trollkjerring i takknemlighet over å få litt mat av husfrua.

Gården var med sin beliggenhet midt i skipsleia den viktigste handelsgården for damskipene som fraktet folk fra nord til sør i Norge med folk og varer. På Sandtorgholmen var det en krambu hvor lokalbefolkningen kunne kjøpe importvarer som mel, sukker, brennevin og vin. Vinkjelleren er fortsatt i bruk. Malagakjelleren som den egentlig heter, er en jordkjeller med tykke murer som idag brukes den til vinlagring og vinsmaking. Fra 1880 var det også en postekspedisjon her. Dampskipet Prins Gustav var det første damskipet som anløp brygga her i 1830. Skipet fraktet folk og varer og handelsgården ble til et fast anløpssted.

Når man er på bobiltur så blir det veldig mange måltider ombord i bilen. Det var utrolig deilig å komme inn i disse historiske omgivelsene på «Brygga» og få maten ferdig servert. Her har de alltid skikkelig husmannskost som viltgryte, fiskegryte og lapskaus på menyen.

Storgården – er et sveitserhus i dragestil bygget av Othelius Godtås i 1906. Etter alle de forferdelige brannene, har hovedhuset blitt flyttet på fra sin opprinnelige plass. I dag er hele gården et fantastisk hotell med de vakreste rom stappfulle av historie. Her kan du få alt fra suiter til leiligheter og enkle rom. Her er det herskapelig og svært historisk matservering i finstuene som er ført tilbake til sin opprinnelige stand. De brukte 2,5 år årsverk bare i malerarbeid.

 

Minnesteinen på Sandtorg – Året 1873 fikk Sandtorgholmen kongelig besøk. 4000 mennesker fra nær og fjern var samlet denne dagen da Kong Oscar steg i land. Kongen ble møtt med hurra-rop og svenske og norske flagg for kongen og for Sverige.

Et herlig avkjølende bad kan nytes på denne fantastisk vakre sandstranden. Kombineres gjerne med stedets Sauna og badestamp.

Den røde stuen «Sjåen» var opprinnelig lager for saltfisk og kjøtt. Stuen har i dag fått navnet «Britasuiten» etter Brita Blomquist som valgte denne plassen, som eneste plassen i Norge, til en av sine 7 favorittsteder i Europa.

Fantastiske bobilplasser med fantastisk utsikt! Takk for fantastiske dager.

Gjerne del innlegget mitt!

2 Replies to “Handelsgården Sandtorgholmen – en perle i Harstad”

  1. Her har jeg vært mange ganger. God mat, og fantastisk god karamellpudding! 😉 Bor ikke så veldig mange milene unna, og til tider har jeg passert stedet inntil flere ganger pr dag. Spennende sted sommer som vinter!
    Flott innlegg fra Sandtorgholmen. Velkommen innom bloggen min også.
    mariannjakobsen.blogspot.com

    1. Ble så mett av middagen at vi kom aldri til desserten så neste gang skal jeg starte med sjokoladepuddingen 🙂 Fantastisk flotte kort du lager! jeg pleier alltid selv å kjøpe hjemmelagde kort til spesielle anledninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *