Grebbestad – Vintertur på vakre Svenskekysten
Til alle dere som tror at svenskekysten er noe vi bare drar til om sommeren når vi kan hoppe i havet fra klipporna, det kan ikke bli mer feil. Det finnes ikke noe herligere enn å reise nedover Bohuslankysten når turistene har reist og solen står lavt på himmelen og lager det vakreste vinterlyset i havet.
Det er stille og fredelig her i Grebbestad sentrum som om sommeren koker av folk. Grebbestad er så nære Norge at svært mange nordmenn har sine hytter her.
Det er alltid et kirkespir å se når du kommer med båt inn til en av alle de små gamle fiskeværene langs bohuslankysten. Vi har mange ganger kommet sjøveien hit, men denne gangen har vi med oss bobilen.
Grebbestad er et mekka for alle som elsker sjømat. Her får du kjøpt kreps, reker, krabber, østers og fisk hele året rundt. Alt helt ferskt rett fra dagens fangst. Folk reiser helt fra Oslo og hit bare for å hente med seg sjømat hjem.
Garnene klargjøres for neste tur. Det meste av det som fiskes her sendes til Gøteborg, Stockholm og Sør-Sverige. Men mye leveres også direkte til restauranter og kafèer i Grebbestad. Så her anbefales å spise ute.
Det finnes også muligheter for å være med ut å fiske. Fra 20 oktober og ut november er det organiserte hummer og krabbeturer som inkluderer både fisking og matlaging.
Den flotte lekeplassen midt på torget er selvfølgelig inspirert av de bohuslänske båthusene og en typisk øyferge.
Savner tiden når båten vår var hytta på sjøen. Når du kunne stå opp morgenen og sitte på badeplattformen med kaffen i hånda og beina i sjøen. Eller våkne til dette magiske februarlyset som gjennom morgentåka treffer isflakene på vannet. Min herligste tid, men akk så dyrt. Nå er båten byttet ut med bobil.
Herlig med bryggesleng en dag i februar hvor du bare kan nyte sola og si hei til de få som tusler forbi deg.
Men først en tur innom en kafè for å kjøpe med seg kaffe og nystekte boller, sette seg på bryggekanten og nyte bollene i sola.
Butikkene i gågata er åpen hele året. Det er mange koselige nisjebutikker som virkelig er verdt et besøk.
Den kommunale badeplassen i Grebbestad er helt super! Her er benker, toaletter og lekeplass. Her yrer det av liv om sommeren.
Det beste med småstedene på svenskekysten er at du kan gå stort sett overalt. Det er kriker og kroker med stier og trapper som slynger seg rundt husene overalt. Her kan du virkelig gå på oppdagelsesferd.
I Sverige er de utrolig flinke til å henge plattinger og gangbroer i klippene. Dette gjør utsikten og nærheten til havet tilgjengelig også for de bevegelseshemmede. Her kan du sitte og nyte solnedgangen.
Visst du at den kyststien vi har i Norge fortsetter videre inn i Sverige. Nå skal jeg gå «kuststigen» fra Grebbestad til Tanumstrand.
Det blir en nydelig tur i praktfullt vær langs sjøen. Hadde det vært sommer så hadde det vært mange muligheter for en dupp i salta bad.
Plutselig er vi i Tanumstrand. Her på Tanumstrand hotell ligger det mange norske båter om vinteren. De bruker dem som vinterhytter og reiser att og frem til Norge. Her i Tanumstrand er det lite snø og sjeldent is, så båtene ligger veldig trygt.
Noen tar et forfriskende bad i sjøen. Litt for kaldt for min del nå i februar.
Det er mye praktfull natur rundt Tanumshede og vi skal ta en litt annen vei tilbake til Grebbestad.
Det er på tide å få opp pulsen litt så da kan vi jo ta trappene rett opp på toppen av klippene.
Noen har for lenge, lenger siden laget en nydelig trapp opp til toppen av fjellet.
Her får du fantastisk utsikt over hele lille Grebbestad.
Og praktfull utsikt sydover mot storhavet.
Et kunstig anlagt tjern er til stor glede for barna som vil stå på skøyter om vinteren.
Stien fortsetter videre gjennom nydelig skog med mosekledde steiner og vi kommer ned tilbake til Grebbestad.
Grebbestad blir først nevnt på 1600-tallet, men byen var bebodd lenge før det. Historisk er Grebbestad mest kjent for det fantastiske Greby gravfelt som har 40 høye gravsteiner fra jernalderen og ca 200 andre graver. Det finnes også spor etter gamle bosettninger på Vitlycke museum i Tanum, som står på UNESCOs verdensarvliste. I samme område finnes det også et område med 500 forhistoriske kunstverk i form av helleristninger.
Har man lest Camilla Läckbergs bøker så vet man jo at det skjer mye grusomheter på denne lille plassen. Hvem vet hva som skjuler seg bak disse låste dørene…
Grebbestad kirke er en steinkirke som ble bygget i 1892. De ønsket seg egentlig en kirke i tre, men tremangel i området gjorde at dette ble for dyrt. Kirken ble heldigvis istedet bygget av vakker rød bohusgranitt fra området rundt Fjällbacka.
Det blir tidlig kvelden når man er på bobiltur i Februar, men vi fant en fin plass nede i havna med samme utsikten vi hadde den gang vi hadde båt.