Öland Nordre- Solen och vindarnas Ö
Det er på denne øya de møtes. Solen, vinden og havet! Her får du et lys som er så vakkert at du må komme hit for å oppleve det. Her kjører du gjennom gule bølgende åkre og endeløse lyngheier før den vakreste kritthvite strand og krystallklare vann åpenbarer seg foran deg.
Nordre Öland
Öland er et ferieparadis for store og for små. På denne nesten flate øya er det en drøm å ta med familien på ferie, enten man vil sykle, gå i dyreparken, nyte fantastisk lokal mat, eller ha badeferie på de langgrunne sandstrendene. Hele øya har også en unik historie fra kalksteinen og jernalderens tid. Her kan du virkelig vandre i historien. Öland er ingen liten øy, skal du få med deg alt så må du sette av minst 14 dager. Öland er Sverige nest største øy etter Gotland. Den er 130 kilometer lang, fire mil bred. Det tar 2 timer og 20 minutter å kjøre fra fyret lengst nord til fyr lengst sør og den er delt i to deler, nordre og søndre. Dette innlegget handler om den nordre delen.
Långe Erik
På Ölands nordlige odde står fyret Långe Erik 36 meter over havet og siden 1845 har det vist vei for sjøfarere. Långe Erik er som alt annet her på øya, bygget av kalkstein.
Det er 138 trappetrinn opp til balkongen som befinner seg 28 meter over bakken.
Alle trappetrinnene opp belønnes med en fantastisk utsikt utover Østensjøen. Det er en stor opplevelse å stå her og speide utover Østersjøen og Kalmarstredet.
På framsiden av fyret finner du alle disse fantastiske kunstverkene skapt av turistene selv. Følg den vakre kyststien rundt odden og du ender opp i fyrets vakre hage.
Trollskogen
Er et naturreservat med en gammel krokete barskog og er et av Sveriges 32 naturum. Inne på naturumet kan du bli lære mer om dyrene og insektene som lever i reservatet og ute i skogen er det flere vandreleder og en av de er for barnevogn og rullestol.
Opplev en magisk togtur langt inn i de dypeste skoger. Toget er fra den gamle skogsepoken hvor tømmer ble hentet ut fra kronoskogen og fraktet til en sagbruket i Nabbelund. Totalt fantes det over 100 vogner og 3 lokomotiver, samt et 50 talls dressinger. Bödabanen har vært i drift siden 1909 og var et 28 km langt 600 mm jernbanespor.
Neptuni åkrar
Det var Linnè som i 1741 oppkalte dette praktfulle området, idag naturreservat, etter havguden Neptun. Her finner du en vakker klapperstenstrand og vakre blåildblomster over det hele om sommeren. Her finnes også et enormt stort gravfelt fra vikingetiden hvor det er funnet kvinner, menn og barn i gravene. Fra denne promenaden ser du Ölands flotteste solnedganger og den er praktfull å sykle på.
Her finner du også de flotteste kyststiene som er like snorrette som de aller fleste gamle stier og veier er er på Öland
Og en magisk solnedgang her ved Kalmarstredet.
Byxelkrok
Byxelkrok er et pittorisk fiskevær, hvor fiskeboder ligger side om side. Fiskebodene brukes ikke lengre som oppholdsrom for fiskere i dårlig vær, men huser idag restauranter og småbutikker. Og du får selvfølgelig kjøpt fisk her. Her er det full rulle om sommeren når alle turistene kommer.
Lykken er å komme på en øy og finne et eget glutenfri bakeri. I snart 30 år har de bakt brød og kaker her helt uten gluten. Boller med kanel, rosiner og vaniljekrem… for et eldorado for alle som må ha glutenfritt. Ryktene sier at folk drar hit på ferie bare for å kunne fråtse i glutenfritt i dette bakeriet.
Gå ikke glipp av solnedgangen i Byxelkrok. Og et lite tips. Det er når solen har gått ned at de fine fargene kommer. Så kle deg godt og gå ikke hjem før det er helt mørkt.
Bödabukten
Bödabukten er nok det mest berømte på Öland og grunnen til at Öland er campingens hjemland. Dette er en nesten 2 mil lang sandstrand også kalt for Ölands riviera. Å bade her på Öland er som å bade i et basseng. Her så mye brakkvann (saltfritt vann) at hverken brennmaneter eller haier vil forville seg inn her. Det er bare å nyte det helt klare vannet med sandbunn så langt øyet kan se.
Det blåser ofte på Øland, så lær av de fastboende, legg deg med mellom klintene. Der finner du le. Barna derimot elsker vinden der de løper att og frem på stranden med dragene sine.
Böda og Öland, et sykkeleldorado
Du kan sykle hele Öland rundt om du vil oppleve å sykle gjennom 7 nasjonalparker på 37 mil med sykkelløyper fra nord til syd på østsiden og syd til nord på vestsiden.
Böda er et lite tettsted i Bödasoknet. Her ligger de vakreste gamle gårder og torp omkranset av de flotteste gamle steingjerder
Overalt på Öland ser du gamle vakre restaurerte låver. Øya er et paradis for oss som elsker gamle bygninger og det er en fryd å se hvor godt de er tatt vare på.
Det som imponerer mest på Öland er alle sykkelveiene! Løypene går rundt hele øya og mange steder tvers over på snorrette grønne skogsveier. Bakgrunnen for alle de flotte helt rette løypene i skogen er historien om togene som hentet tømmer og alle skogsveiene som ble laget til samme formål.
Veldig spesielt å sykle så langt inn i skogen. Skulle tro det var helt stille langt her inne i de dypeste skoger, men det er det ikke. Her får du istedet lydene av alle dyrene som lever her. Det kvitres og summes overalt.
Blant eik og lønn og furutrær fullstendig dekket av eføy, finner du plutselig store tepper av reinlav. Det kommer en rar følelse av å være i Frankrike og på fjellet i Norge samtidig.
Böda campingplasser
Campingplassene på østsiden ligger som perler på en snor nedover langs. I dette campingparadiset finner du alt fra 5 stjerners campingplasser til de enkleste grusplasser du kan stå helt gratis. Her står vi på vår favorittplass Bödagård Camping.
Med 2 mil med sandstrender rett utenfor døren så er det ikke så rart at dette er svenskenes mest populære feriested. 3 millioner turister besøker hvert år denne vakre øya.
For hvem trenger å reise til syden når man har dette. Vi er heldige som er her i september og kan ha strendene nesten for oss selv. Spesielt når det fortsatt er stranddager og herlig varmt i nesten saltfritt hav. Østersjøen er nemlig jordens største brakkvannshav.
Skäftekärr järnåldersby og Böda ekopark
Skäftekärr er et gammelt jegermesterhus og skogbruksskole. Huset rommer idag et hotell og festlokale og en kafè om sommeren. De har ansvaret for driften Böda Ekopark så dette er da inngangen til selve parken som består av en fantastisk flott turløype innover i skogen.
I ekoparken finnes et helt spesielt skoglandskap. Jorden her er ekstremt kalkrik med orkideer, stormvridde trær, kjempeeiker og en tujaskog. tujaskogen ble plantet i 1878 av jagmestaren J E Bohman som var genuint interessert i tropiske tresorter. Tuja som skogsproduksjon var ikke særlig vellykket, men hvert år blir det tatt ut 1-2 tonn grener til kransproduksjon.
I Skäftekärr finns en godt bevart jernalderby från perioden 300-700 e Kr. Her kan man se hele 4 grunnmurer fra en stormannsgård. Rett ved ruinene har de laget en rekonstruksjon for å vise hvordan de mener at husene må ha sett ut den gangen. Rundt gården kan man se gamle steingjerder og slåtteenger.
Byrum
Ölands fineste raukområde består av et hundretalls rauker langs en 600 meter lang strand. En rauk er en bratt frittstående klippe eller et fjell, også ofte kalt et restfjell som er formet av erosjon. Et fasinerende område å gå tur.
Kamelene ved Ormöga
Det kuleste du kan gjøre på Öland må være kamelridning. På Öland finner du en av nordens største kamelrancher for topuklede kameler. Kamelene holder til ved Ormöga, samme vei du kjører inn når du skal oppleve kystveien som du kan lese om lengre ned her.
Borgholm by
Borgholm by ble grunnlagt i 1816. Det første du legger merke til når du kommer til byen er den vakre knallgule Borgholm kirke fra 1879.
Det er så koselig å tusle i Borgholm. Her har du små koselige butikker, et bakeri og flere flotte uterestauranter. Når du er lei av bylivet kan du tusle ned Storgatan rett ned til byens store havn.
Eller du kan gå innom Ebbas kafè og vandrehjem og spise en bedre lunsj. Vandrehjemmet er en del av den svenske turistforening så her kan du også bo på et av vandrehjemmets 45 rom.
I havna ligger luksusyachtene på rekke og rad sammen med hundrevis av seilbåter. Her finner du enda flere restauranter og en fantastisk solnedgang på den enorme moloen.
Kallbadehusene i Borgholm har hatt noen tøffe skjebner. Første ble oppført i 1865 men når en storm gjorde at vannet steg med 130 cm måtte huset gi etter. Et nytt ble bygget men fikk samme skjebne i 1954. Et nytt ble bygget igjen og etter 50 år ble det erstattet av dette på 2000 tallet. Kallbadehus har lang tradisjon i Sverige.
Borgholms slottsruin
Fra Borgholm by kan du går rett opp til slottene. I Villagatan 10 finner du de fantastiske promenadene opp til Borgholm slott og Solliden Slott. Jeg anbefaler at du følger prinsepromenaden til venstre opp til Borgholm slott, går derfra bort til kaffetorpet for en lunsj og så ned til Solliden. Bare vær obs på stengetid kl 1600. Tilbake til byen følger du Prinsessan Estelles Promenad. Det er et godt stykke å gå så sykkel er å anbefale, men da må du sykle omvendt vei.
Skogsveien opp fra kanten av byen er en opplevelse. Hele området er et enormt Naturreservat. Etter at du har vært på slottene så ta turen ned til kystveien som går foran Solliden slott. Det er en god marsjtur så sett av hele dagen. Husk at du selvfølgelig også kan kjøre veien rundt opp til slottene.
Borgholms slottsruin ligger på et 30 meter høyt klippestup. Det første som er skrevet om Borgholm slott er fra 1281 men ingen vet når det ble bygget.
Slottet var en av de første i landet som ble bygget som en del av kongsmakten, som den gang het Magnus Ladulås. Slottet endte som en ruin når det brant 14 oktober 1806. Inne i slottet vil du finne en stor utstilling som viser mye om hva som skjedde på øya under kongedømmet, en uhyggelig tid for de fleste.
Om sommeren er det masse opplevelser for barna. Her får man være en ekte ridder og skyte med pil og bue.
Det gamle kongehuset ble bygget på slutten av 1200 tallet. Det var en norsk kongsdatter Ingeborg Eriksdotter som da styrte slottet sammen med Hertug valdemar Magnusson fra 1316. Valdemar hadde arvet hele øland etter sin far Magnus Ladulås.
På 1600 tallet ble slottet mer og mer viktig som et forsvarsbygg. Først kom Kalmar-krigen i 1611 og bare 4 mnd senere klarte danskene å ta over herredømmet på slottet. Heldigvis klarte Gustav Adolf å få danskene til å legge ned våpnene og kapitulere igjen. I 1616 ble Gustav Adolf den nye kongen.
Sollidens slott
Det er et must å gå innom kaffetorpet før du går ned til Solliden Slott. Her får du alt fra fantastiske rekesmørbrød til de lekreste hjemmebakte kaker. Jeg tok faktisk turen to dager på rad bare for å spise mer kake..
Kaffetorpet tilhørte kongsgården. Kjøkkenet hadde jordgulv og bare en liten vedovn for matlaging og varme. Her bodde man med hustru og 8 barn. På slutten av 1800 tallet ble torpet et populært utfluktsmål for Borgholmfamiliene og badegjestene. Folk tok med sin egen mat som ble kokt på vedovnen og potetene ble gravd opp rett på utsiden. Salget av poteter og kaker gav vertskapet Olaus Pers og Sofia en liten ekstra inntekt.
Sollidens slott, er kongefamiliens sommerresidens og i Hans majestet kongens private eie. Her kan du rusle rundt og nyte den kongelige hagen som er åpen for publikum om sommeren.
Hvert år den 10. juli hilser kronprinsesse Victoria på besøkende som kommer fra nær og fjern for å hylle henne på fødselsdagen. (foto fra utstillingen om kongefamilien)
Dette gamle huset ble flyttet hit fra en eldre husmannsplass og ble fra år 1948 benyttet som hageprinsessenes lekestue.
Den Italienske hagen er en av flere hager her ved slottet og er bare helt nydelig. I 1905 ble Sollidens slott bygget som sommersted til daværende kronprisesse Victora som slet med dårlig helse. Det tørre klimaet på Öland gjorde henne meget bedre. Inspirasjonen til selve huset hentet prinsessen på øya Capri i Italia.
Den Engelske parken er en den romantiske delen av hagen. Her finnes eksotiske trær som valnøtt, kjempetuja, tulpantre, cypress og en stor blodbøk. Dronning Victoria var selv med å lage parken, både i planleggingen og med praktisk arbeid. En byste av dronningen er omgitt av skulpturer som er hentet fra gresk mytelogi.
Den gamla Kustvegen – Ölands vakreste kystvei
Ölands vakreste og kanskje Sveriges vakreste vei, finner du på Ölands vestre side. Kustvegen starter i Äleklinta og går til Byxelkrok. Den veksler mellom asfalt og grus og er en reise gjennom historien om kalksteinbruddene på Öland. Vi både syklet og kjørte etappen som er 36 km lang flere ganger.
Bruddesta fiskeläge – er en av flere plasser man må stoppe på langs kystveien. Dette er en gammel fiskehavn helt tilbake fra 1800 tallet.
Fiskehavnen består av ni små sjøboder laget av den ølandske kalkstenen med tak av strå. Bak husene finner man små hager omringet av steingjerder som fungerte som tørkeplasser for garnene. Disse ser du ikke fra veien så legg den inn på kartet.
Overalt finner du steingjerder laget av biter fra steinbruddene. Noen stablet de tett, andre valgte denne metoden. Steingjerdene hjalp til med å holde dyrene på rett side av grensen og de fungerer fortsatt som dette. Eneste som er byttet ut er de gamle portene. Vi passerer stadig nye kuramper på veien.
Det dukker stadig opp fantastiske hytter laget av den vakre Ölandskalken.
Jordhamns skurkvarn – Det er her den starter, historien om Öland. Kulturen, husene, menneskene, kirkene, alt er bygget opp av disse kalksteinene. I mer enn 1000 år har kalksteinen var grunnsteinen for samfunnet på Öland. Det var mennenes jobb å bryte ut stenen og kvinnene som hadde jobben med å slipe de. Denne stokken er en stenvandring. Okser eller hester dro den rundt oppå stenringen og slipte stenene i sand og vann, som barna måtte hente.
Rundt 1860 begynte man med slipning av kalksteiner med vindkraft. På begynnelsen av 1900 tallet var det 30 slike vinddrevne skurverk rundt på Öland.
Steinindustrien var livsviktig for folket på Nordre Öland, der jordbruket var altfor skralt. Her på Öland var man både bonde, steinhogger og fisker for å overleve. Denne plassen viser så fint historien fra kalkfjell til kalkstein som ble til alle steinhoggerhyttene langs havet.
Ta en stopp på Gillberga Natur och kulturbrott. Her kan du lese deg opp på kalkstenshistorien mens du vandrer rundt inne i kalksteinsbruddet. Kjempespennende!
Klapperstenstrendene – Strendene her er fulle av vakre brune kalksteinsbiter som er slipt av havet gjennom tusenvis av år.
Turistenes kunstverk! Et imponerende syn dette området hvor noen begynte å legge en stein oppå en annen stein..
Snart går solen ned i horisonten og det vakre lyset lager en trollsk stemning blant alle steinhusene.
Hver eneste kveld får vi oppleve dette vakre lyset etter solnedgangen.
Sandvik hamn
Sandvik Hamn er en historisk hamn og har den beste bobilplassen om du vil ha panoramautsikt til solnedgangen. Sandvik Hamn er også et perfekt utgangspunkt for å sykle eller gå Kustvegen i begge retninger.
Sandvik hamn var svært viktig for steinindustrien. Men havna her var for grunn til at seilskutene kunne komme inn, så før havnen ble bygget i 1873, måtte de ro all steinen ut på dypere vann. Hvert år kunne det komme opptil 200 skuter inn for å laste eller losse, så det var en travel havn.
Kårehamn
Du må ta turen innom Ölands største fiskehavn og Kårehamns Fisk & Havskök. Her får du kjøpt alt hva havet kan tilby og ta det med deg eller rett og slett nyte et ferdig servert måltid på restauranten her. Kårehamn er Ölands største fiskehavn.
I Kårehamn er det både gjestehavn og to kjempeflotte bobilplasser. Enten ute på tuppen av øya eller her i havna. Sandstranden ligger rett ved, jeg måtte jo teste både den og vannet. Helt herlig!
Ölands museum Himmelsberga
Du kan ikke forlate Öland før du har besøkt det fantastiske museet på Himmelsberga. Her får du oppleve komplette historiske interiører helt tilbake til 1800 tallet og du får et innblikk i gamle Ölandske radbyer.
Tradisjonelle radhus som er bygget med enorme stokker og malt i vakker sinoberrødt.
Museet er åpent fra Öland spirer til midten av september.
På museet finner du både stall og fjøs.
Og her finnes en stor samling vakre hestevogner, fra de praktiske arbeidsvogner og sleder til de vakreste stasvogner.
Her er plassene du må plotte inn på google map om du vil få med det alt øya har å by på:
- Långe Erik
- Trollskogen
- Neptuni Åkrar
- Byxelkrok
- Bödabukten
- Böda
- Skäftekärr järnålderby og Böda Ekopark
- Byrum
- Kamelene ved Ormöga
- Borgholm by
- Borgholm slottsruiner
- Sollidens slott
- Den Gamla Kustvegen
- Sandvik Hamn
- Kårehamn
- Ölands museum Himmelsberga
Vil du være med en tur til den søndre delen av Öland, da må du trykke her!