Foten og Strømtangen fyr- en perle i Østfold
Foten friområde i Fredrikstad er et praktfullt tilrettelagt badeanlegg og et fantastisk turområde. I dag skal jeg ta turen ut til Strømtangen fyr. En tur som passer for alle aldre. Husk badetøy når det blir varmt i været.
Foten er flittig brukt av barnefamilier og av skoleklasser. Store grøntarealer, toaletter, grillplasser, bord og benker, lekeapparater og sandvolleybane, her er alt lagt til rette for store og små. Det er en stor parkering her og den er gratis frem til 1 juni.
Det er fantastisk tilrettelagt med stupebrett, badestiger, stupetårn og badeflåte. De har også en badeflåte for bevegelseshemmede. i 2014 fikk Foten miljøutmerkelsen blått flagg.
Badeplassen var i Fredrikstad Bryggeris eie fra 1934 til 1949. Da ble det overført til kommunene Onsøy, Glemmen og Fredrikstad. Foten ble sikret som friluftsområde i 1961/67 og forvaltes i dag av staten. I dag skriver vi april og 8 grader i vannet, men hvem bryr seg om det en varm dag.
Her innerst i vika ligger en barnevennlig langgrunn sandstrand. Selv om det ser fristende ut så er det dessverre ikke lov å telte her. Men rett før parkeringen finnes det en privat gresslette hvor man kan campe med både bil og telt.
Vi befinner oss nå i Ytre Hvaler nasjonalpark. Her finner du mange rødlistede arter både på land og i vann og Norges vakreste klipper og svaberg.
Jeg starter turen med å gå innover på de vakre svabergene på mot Dragsund. Hele området her er helt praktfullt og man skulle ønske at badetemperaturen kunne være litt bedre.
Etter hvert som jeg går utover langs Dammen, møter jeg stadig på folk som er ute å går tur med trillebår. Etter å første å ha lurt på om ikke ryggsekken er funnet opp her i Østfold, så går det opp for meg at jeg er i ferd med å bevege meg inn i Østfolds «saltkråkan».
I vakkert landskap går veien utover mot Strømtangen. Veien går nå midt oppå halvøya utover mot Veoren og Torgauten. Vi passerer mange hytter på veien utover. De fleste ligger godt gjemt mellom trærne og du må ofte titte godt etter for å få øye på de. Mange har likevel praktfull utsikt utover havet.
Plutselig kommer vi ut til en praktfull plass som heter Langevarp.
Det er april så blåveisen lyser mot oss overalt langs veiene som nå er gått over til å bli sti.
Bjørketrær og vakre mosekledde fjell, det er svært vakkert her og lett å gå. På veien møte vi mange store og små som er på vei til og fra hyttene sine. Det er et yrende liv.
Hit men ikke lengre. Skal du ut til Strømtangen fyr må du ha egen båt og legge til helt innerst her i Strømsund. Du kan ligge på bryggene du ser tvers over her. Her ligger man godt i le for storhavet. Noen av bryggene er forbeholdt de som leier bygningene, noe man kan gjøre via Oslofjordens Friluftsråd. båter.
Max dybde 1 meter så vær forsiktig med innseilingen her. Utsikten ut til Strømtangen Fyr er uansett fantastisk herfra. Og svabergene og den nydelige utsikten innbyr til lunsj i den varme sola.
Jeg fortsetter et stykke videre langs halvøya og finner denne hytta tjoret fast med tykke vaiere lengst ute mot havet. Hadde jeg hatt hytte her ute, hadde jeg nok vært her hele året og opplevd havets stormer.
Dette synet utover øyene minner meg om alle de gangene vi har passert her med båt på vei ned til svenskekysten. Det var alltid magisk å komme hit ned hvor norskekysten og bohuslänkysten flyter sammen i et majestetisk klippelandskap som du ikke finner noe annet sted i verden. Vi kan skimte Hvalerøyene i det fjerne og litt forbi disse så er Danmark neste.
Jeg finner en ny sti på tilbakeveien og får oppleve blåveisskogen i all sin prakt før jeg kommer tilbake til hovedstien.
Endelig tilbake blir det et velfortjent is og brus på den flotte kafèen her på Foten. Viktig å få tapte kalorier tilbake på plass.
Her på foten passerer kyststien forbi så du kan gå enten nordover til Mærrapanna eller sørover mot Øyenkilen. Kyststiene er godt merket herfra.
Det første vi passerer er badestranden inne i Helleskilen. En praktfull strand for de minste.
Det begynner å bli sent på dagen og dagslys er i ferd med å gå over til vakkert kveldslys. Vi følger bryggekanten bortover langs det gamle steinbruddet.
Denne kyststien kan du følge helt til Mærrapanna og videre nordover mot Hankø. Den får vi ha tilgode en annen dag.
Følger du kyststien til toppen av fjellet eller bare går langs svabergene bortover kan du nyte denne utsikten. Det er kort vei opp.
Noen nyter kvelden med en liten tur ut å fiske.
Jeg skal nyte solnedgangen fra denne fjelltoppen.
Jeg følger svabergene på veien tilbake mot Foten.
Visste du at Monolitten og flere andre kunstverk er hugget i en lys grå granitt fra Østfold. Flere tusen var ansatt i det store steinindustrieventyret i Østfold. Industrien gikk dessverre hardt utover svabergene her og på Bohuslänkysten i Sverige så vi skal være takknemlig for at det tok slutt.
Når kvelden kommer og solen sender sine siste stråler utover landet, faller sjøen til ro og vi får de fineste speilingsbilder.
Tilslutt er det bare ungdommene igjen på Svabergene. De nyter denne ene varme dagen i April og tar litt pause fra virushverdagen som har preget de gjennom et helt år. De tøffeste hopper i sjøen i et vann som er så kaldt at jeg gav opp å dyppe tærne i det.
Har du lyst til å se mer av vakre Østfold så kan du ta en titt på disse stedene