Fjällbacka – En røverdatter, flere lik og en Hollywoodstjerne
En røverdatter, flere lik og en Hollywoodstjerne, ja her i Fjällbacka skjer det virkelig mye. Men først og fremst er det en av de herligste perlene langs svenskekysten.
Det lille fiskeværet er oppkalt etter det store berget midt i byen og er godt kjent som kungsklyftan i Ronja Røverdatter og ikke minst fra alle bøkene til Camilla Läckberg.
Men Fjellbäcka er nok mest berømt for Ingrid Bergman som tilbrakte mye tid på sitt «smultronstelle», når hun var her i Sverige. Ingrid Bergman var en av Sveriges mest kjente skuespillere gjennom tidene og hun var en ekte Hollywoodstjerne. Hun hadde sitt store gjennombrudd og sin viktigste rolle når hun spilte mot Humphrey Bogart i «Casablanca» i 1942.
Her på Ingrid Bergmans Torg vil dere finne den vakre bysten av henne som er hugget ut i stein fra Danholmen. Det var på øya Danholmen hun tilbrakte alle sine somre etter at hun ble gift med produsenten Lars Schmidt i 1958. Det sies at Fjällbacka om sommeren var full av fotografer fra hele Europa.
Ingrid Bergman døde i 1982 og asken ble etter skuespillerinnens eget ønske, spredt på sjøen rundt Danholmen.
Jeg elsker å rusle rundt i gatene og gå innom alle de små koselige butikkene som ligger her. Her ligger de gamle vakre trehusene som perler på en snor langs alle de litt tunge lange bakkene opp mot kirken. Fotoværet er ikke helt på min side i dag, men håper på at det lysner litt etter hvert.
Dette kirketårnet reddet oss en gang når vi var på vei sydover med båten og kartplotteren sviktet. Dette var før tiden med reservekart på mobilen. Etter å ha surret lenge blant holmer og skjær i den svenske skjærgården, fikk vi omsider øye på et kirkespir langt der inne på land. Vi skjønte da at det var Fjällbacka vi hadde i kikkerten og vi kom oss vel i havn. Kirken ble oppført i 1892 i nygotisk stil. De ønsket egentlig å bygge kirken i tre, men mangel på trær gjorde dette til en for dyr affære. I stedet ble det denne vakre steinkirken som er bygget av rød bohusgranitt fra området rundt Fjällbacka.
Mange har blitt drept og lemlestet her i Fjällbacka og Erica Falck og ektemannen Patrik Hedström har hatt mer enn nok drapsaker å oppklare på dette lille fredelige stedet. Gjennom Camilla Läckbergs historier har Fjällbacka blitt kjent for halvannen million lesere på hele seks språk.
Camilla vokste selv opp i denne byen som gav inspirasjon til så mange bøker. Små gamle skipperhus, trange gater og et lite miljø hvor alle kjenner alle gir grunnlaget for mange skumle historier. Når bøkene kom var det mange som mente de kjente igjen personligheter, så noe å tenke på om du tenker å bosette deg her. Bøkene er uansett fantastiske, jeg har lest de alle.
Et helt halvt hus! Jeg vet ikke hva som kom først her, huset eller veien, men det ser ut til at konflikten mellom hus og vei ble løst på en litt spesiell måte. Kanskje har det en historie som noen vet noe om..
Fieldbacke – Det var fiskerne som først slo seg ned her i Fjällbacka på 1600 tallet og deretter etablerte de første husene der Ingrid Bergmans torg ligger idag. Når den store sildeperioden kom på 1800 tallet så ble det virkelig fart i byggingen her som alle andre små fiskevær langs kysten. På midten av 1800 tallet ble den lille byen regnet for å være Bohusläns mest aktive fiskevær.
Det er også fra dette årstallet at handelsvirksomheten virkelig tar av her i byen. På 1870 tallet kommer det en ny stor sildperiode og alle sildefabrikkene blomstrer opp. Det var her man fant opp den krydrede silda som fikk navnet «Ansjosvis». Sildeoljen ble til brensel i gatelys i Paris og andre store byer og restgrumset ble til gjødsel, så alt kom til nytte. Samtidig ble det også fart i rederiene som bygget opp en egen flåte her i Fjellbäcka. Etterhvert ble også steinindustrien her stor, akkurat som i resten av Bohuslän.
Så er det på tide å ta en tur opp til Vetteberget og Kungsklyftan som deler berget i to. Kløften ble oppkalt etter besøket av Kong Oscar II på slutten av 1800 tallet.
Mange vil nok dra kjensel på denne kløften som ble brukt til å spille inn deler av Ronja Røverdatter. Mange tror at dette er helvetesgapet Ronja og Birk hoppet over, det er det ikke. Helvetesgapet ligger der Mattisborgen lå for anledningen, den var nemlig ikke ekte, og den kløfta var bare 2,5 meter dyp. De hoppet aldri over den heller, det gjorde de på et hustak i Stockholm.
Enda mer spennende er det kanskje at det var her de fant et kvinnelik og levningene av to andre kvinner i «Predikanten».
Jeg fortsetter opp den bratte trappen som klorer seg fast i klippeveggen, og som for meg med ekstrem høydeskrekk truer med å ramle ned i juvet. Men jeg vil opp på toppen av Vetteberget og nyte Bohusläns vakreste utsikt så jeg tvinger meg selv helt opp til toppen.
Belønningen kommer i form av en utsikt som er så overveldende at du får nesten vondt i hjertet. Ikke rart Ingrid Bergman elsket denne plassen. Tenk at hun har stått her og beundret akkurat den samme utstikten.
Navnet Fjällbacka har det vært mange varianter av opp igjennom historien, men byen er selvfølgelig oppkalt etter dette store fjellet som som ruver over det gamle fiskeværet. 76 meter over bakken gir en helt fantastisk utsikt alle veier.
Vetteberget er endel av kuststigen i Sverige. En sti du kan vandre oppover hele Bohuslänkysten, over grensen til Norge og så videre på de norske kyststiene. Vi følger kuststigen videre ned igjen på andre siden av berget og vi kommer da til toppen av den lille byen og kan tusle ned til havna igjen.
Fjällbacka er ikke stort, men så utrolig koselig. Det bor ca 1000 mennesker her, og sikkert mange flere om sommeren. Fjällbacka må oppleves hele året, Vinteren med det vakreste hav i det lave sollyset og den deilige stillheten. Sommeren med yrende liv, isspising og glade mennesker. Helt herlig!
Når du besøker de små fiskeværene langs svenskekysten så legg merke til alle de fantastiske gamle husene med utsiktstårn. De hadde nok en funksjon en gang når man kunne sitte i tårnbygget og studere uvær og gammel sjø på havet før man sendte båtene ut på tokt. Kanskje holdt også noen av losene til her og kunne observere når det kom skip inn som trengte hjelp.
Fantastiske er også disse små, skjeve båthusene laget med svært kreativ hånd. Det er ingen tvil om at de som bor her elsker havet, båtene og er svært stolte av og glad i sin kystkultur. Jeg er så takknemlig for at vi andre kan få komme på besøk og være en liten del av denne kulturen noen dager i året.
Det blir noen timer med vandring i mellom alle husene her før turen går tilbake til båten vår som ligger trygt i havn. Her skal vi kose oss i flere dager.
Fra Fjällbacka til Hollywood. Dette bildet fant jeg i det fantastiske hotellet «Hollywood» hvor vi bodde midt i Los Angeles. Å fly fra Sverige til LA idag er helt greit, men rart å tenke på hvilken enorm reise dette må ha vært den gangen.