Senja – vilt, spektakulært og vakkert!
Vakre Senja – Noen sa til meg engang » Lofoten er vakkert, men Senja er enda vakrere». Så på tur ned fra Finnmark bestemte vi oss for å ta en avstikker ut til øya Senja på veien sydover.
Det som møtte oss der ute var så vakkert og spektakulært at vi straks forstod hva man mente. Fjelltopp etter fjelltopp med de skarpeste topper stuper ned i havet på alle kanter rundt oss.
Skaland og vakre Bøværstranda- For å komme ytterst på Senja kan du enten velge nasjonal turistveg langs yttersiden mot kysten, eller følge riksvei 86 rett ut i havgapet. Med en bobil og henger på nesten 16 meter, valgte vi det siste. Veiene på Senja er ekstremt smale, humpete og møteplassene blir sjeldent brukt, så da får man bare kjøre den veien man føler for selv. På Skaland fant vi en perfekt bobilplass ute ved havet.
Med sykkel på Senja
I dag skal jeg sykle fra Skaland camping og ut til Kråkeslottet. Ikke de bredeste veier her så anbefaler å stoppe godt ut i kanten når det kommer bil. Her må du nemlig ha øynene ned på bakken så du ikke tryner i en hullete asfalt. Men idyllisk er det her da.
For meg som liker å sykle så er Skaland er perfekt utgangspunkt. På rekke og rad ligger de vakreste strender. Det er dessverre ikke det beste været for fotografering, men perfekt til en lengre sykkeltur.
Overalt hvor du sykler passerer du gamle vakre hus på din vei. Det må være helt spesielt å bo her ytterst i havgavet når havet koker og vinden røsker i taket. Huset bærer preg av tidens tann og heftig vær, men i mine øyne et svært vakkert hus som sikkert bærer på en lang historie.
Kirkegården ved havet – Havet gav og havet tok, det var livets harde realitet langs hele kysten av Norge. Jeg liker å gå på disse gamle kirkegårdene og komme litt nærmere innpå alle familiene som opplevde så mange tøffe tak og sorger. Livet ved havet var hardt. Mange kvinner og barn fikk aldri sine menn tilbake igjen fra havet.
Kråkeslottet – Balanserende på Påler ute i Nordishavet finner du det rareste hus, et ekte kråkeslott. Et flygel, et sløyekar, skipperstue, jomfrubur, egnebu, heisehjul, bibliotek og en vedfyrt badstue er kanskje det som skal til for å oppfylle den store drømmen og alt dette kan være ditt for en liten stund. Denne plassen får du nemlig leid!
Og bare et steinkast bortenfor kråkeslottet kan du late som dette er ditt eget store strandparadis. For dette er virkelig et paradis.
Lengst ut i enden av veien kommer jeg til Bøstrand. En fantastisk vakker lang sandstrand med det klareste krystallgrønne vannet du kan tenke deg.
Nasjonal turistveg på Ytre Senja
Tungeneset – Okshornan, Djevelens tanngard, Senjas store stolthet har mange navn. Vi er så heldig å ha med oss bil bak på bobilen, noe som gir oss en enorm frihet til å komme frem overalt. Så i dag skal vi ta en tur rundt hele Senja og bli litt kjent med øya.
Djevelens tanngard viser seg ikke på den beste måten bak det disete sløret men fjellet skuffer ikke. Det er fantastisk å sitte på de vakre svabergene som strekker seg langt utover mot fjellkjeden og se havet koke rundt oss.
Ersfjordstranda – Innerst i Ersfjorden ligger Ersfjordstrand med den vakreste kritthvite sand omgitt av stupbratte irrgrønne fjell på alle kanter. Stranden er svært populær og tilrettelagt for bading og strandkos, med rasteplasser, bålplasser og toaletter.
Senjahopen – Under de vakreste fjell ligger Senjahopen og speiler seg i havet. Her lever de fleste av de 250 innbyggerne av fisken i havet.
Ekstra gøy i Senjahopen idag når NRK`s sommerskute la til havn. Kaia er full av folk som ønsker Statsraad Lemkuhl velkommen og vi får beundre skuta på nært hold.
Aarnes – Vi fortsetter vår ferd på Nasjonal turistveg som slynger seg utover på ytterste Senja. Noen vil nok lure på hvorfor man valgte å bosette seg her på den tøffeste siden av Senja, ut mot storhavet. Men det var jo her det var mest mat. Fisken hadde man i havet og den frodige naturen gav godt beitegrunnlag for å ha ei ku og en hest og sauene klort seg fast overalt.
Ånderdalen Nasjonalpark – Etter den fantastiske turen rundt Senja kommer vi tilbake til riksveien og fortsetter vår ferd videre i foten av Ånderdalen.
Stonglandseidet – Stonglandet kirke er en vakker gammel langkirke malt i hvit og sienna-gul. Kirken ble bygd i 1896.
Buvikstranda – På veien inn til Buvika passerer vi den vakre Buvikstranda. En av mange strender du finner rundt på hele Senja. Et lite tips, alle strender er vakrest på lavvann, nå er det høyvann her.
Det er et yrende liv ute på den lille holmen hvor måkene sitter tett i tett. Kanskje venter de på at hvalene skal jage opp silda så de får et enklere måltid å forsyne seg av. Se alltid etter måkeflokker ute på havet, da kan du være heldige å se synet av en hval.
Skrollsvika – Lengst ytterst der veien ender finner vi den lille bygda Skrollsvika. Her bor det ca 100 mennesker. Her finner du en del av Midt-Troms museum bestående av Kveitemuseet, gammelbutikken og historiske Skrolsvik Fort. I denne bygda ble det fisket kveite og tilvirket både saltfisk og klippfisk frem mot begynnelsen av 1900 tallet.
Gammelbutikken på Skollsvika – er dessverre ikke åpen idag, men den er virkelig verdt et besøk. På innsiden finner du et ekte gammelt landhandleri, et levende museum. Her får du suvenirer, gammeldags godteri, ferske bakervarer og mange håndlagede varer.
Da vi ikke kommer lengre ut i havgapet kjører vi samme vei tilbake mot Skaland. Naturen er storslått og mektig hele veien.
Bergsbotn – like før mørket faller på får vi oppleve den storslagne utsikten utover Bergsfjorden og havet utenfor. Det blir en stille magisk opplevelse så sent på kvelden når alle andre har gått til ro.
Nye dag, nye opplevelser
Idag tar vi turen rett vestover, vi skal ut til Torsken og Gryllefjord. Men først en tur over fjellet før vi kommer ned til fjorden. Havtåka dekker de fleste topper som det ofte gjør her ute i havgapet.
Senja er full av fantastiske turområder. Her kan du komme på de mest spektakulære toppene og de de mest vanvittige utsiktene uten å være hverken fjellklatrer eller topptrent. De mest kjente og mest spektakulære er nok Hesten og Kongeporten.
Hamn – er et veldig gammelt handelssted og en nydelig liten plass innenfor Bergfjordens Skjærgård. Men praktfull utsikt rett ut i havgapet er dette et svært populært sted å leie seg inn. Her får du panoramautsikt rett fra sengen.
Bergsfjorden, en idyllisk fjord med 100 øyer og holmer, hvite korallstrender og turkisfarget hav lokker folk ut hit til denne usedvanlige vakre plassen.
Det som forundrer meg mest med Senja er at øya er så ekstremt frodig. Dette til tross for sin spesielle beliggenhet her lengst ut mot storhavet og så langt nord.
En lang bro tvers over fjorden er eneste mulighet til å komme seg ut til Gryllefjord og Torsken.
På andre siden venter storslagen natur, bratte bakker og fantastisk utstikt.
Torsken – er et lite tettsted og fiskevær med praktfull natur overalt. Her er det campingmuligheter, overnattinger og muligheter for aktiviteter hvor fjell og fjord er hovedfokus. Billedkunstner Per Kleiva fra Nesodden ble født her i Torsken.
I Torsken ligger fiskebåtene og venter på neste tur ut på storhavet.
Torsken kirke – er en korskirke bygget i 1784. Den er bygget i tømmer og har 100 sitteplasser. I denne kirken finnes en av Norges eldste messehagel. Torsken kirke er en valgkirke. Det vil si at her ble første runde av valgene til riksforsamlingen, Norges første nasjonale valg i 1814 gjennomført.
Gryllefjord – var et svært gammelt fiskevær som holdt det gående til slutten av 1600-tallet. I 1894 ble det dampdrevne fiskefartøyer og en ny tid. Det kom dampskipkai i 1895, skolehus i 1898 og telefon i 1900. Fiskeværet hadde sine beste år på 60 og 70 tallet, men etter dette begynte folk å flytte fra plassen. I dag er det litt over 350 innbyggere som bor og lever her.
Idag er Gryllefjord fryseri og kjøleanlegg stedets viktigste bedrift og driver stort inne ferskfisk-produksjonen. Nå bygges Norges største molo her som vil bli 300 meter lang og 45 meter dyp.
Leirvaagbrygga ble bygd i 1901 og etter noen år med forfall brygge kjøpt av sangpedagog Lars Torbjørn Stenholdt som er født og oppvokst i Gryllefjord. Etter dette har den fungert som festivalkontoret til Senjafestivalen og stått for utallige konserter, foredrag og poesikvelder. Her i Gryllefjord lever kulturen for fullt.
Det er mye mektig natur her mellom Svennsgrunnen og Malangsgrunnen. I sommersesongen kan du ta fergen fra Gryllefjord til Andøya eller motsatt om du kommer Sørfra.
Kvelden kommer sigende og solnedgangen gjemmer seg nok dag bak et tykt teppe av tåke. Vi har ikke flere dager her i Senja, men vi har etter disse få dagene skjønt at her er det uendelig mye å se. Vi er nødt til å komme tilbake til denne vakre øya en annen dag. Ikke bare en pen sommerdag men også en vakker vinterdag….
6 Replies to “Senja – vilt, spektakulært og vakkert!”
Nydelige bilda! Dokker har enda flere plassa å besøke neste gang dokker besøke Senja.
Ta turen til Stangnes og Hofsøy (Dronningsti mellom plassan), Rødsand (flott utsikt mot Flakstadvåg og de nydelige fjellan), Skatvika og ikkje minst over til Sifjord. Flott sti inn mot Ånderdalen nasjonalpark fra Tranøybotn – ca 3 km til utsiktsplass og fleire tilrettelagte grillplassa. Blir aldri lei Senja, mn så e æ litt innhabil 😉.
Vi var der altfor kort tid, så veldig glad for tips vi kan ta med oss tilbake til neste tur. Og turen takk for veldig hyggelig tilbakemelding!
Fantastisk flotte bilder og betraktninger. Meget forseggjort.
Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! Setter veldig stor pris på dette. Senja er fantastisk!
Kjempefin reportasje fra Senja! Har nok lurt seg inn noen små feil her og der. Tror ikke at bildet er fra Buvikstranda, vokste opp i Buvika,men kjenner ikke igjen stranda. Det har heller aldri vært bank og butikker i Buvika.
Så bra du sier ifra, setter veldig stor pris på rettelser fra dere som bor der. Noen ganger blir det så mange inntrykk at man må ta google litt til hjelp, og den er nok ikke alltid rett. Bildet kan også ha kommet feil, skal få rettet opp. Tusen takk!